Meteen naar de inhoud

Theorie examen auto

Home » Theorie auto

Van boek naar theorie-examen

Het halen van je rijbewijs bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. Autotheorie gaat over het herkennen van gevaar en hoe te handelen in gevaarlijke situaties, het kennen van verkeersregels en het laten zien dat je deze regels kunt toepassen. In het examen worden deze onderwerpen samengevat in drie onderdelen: gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht.

Voorbereiding

De theorie leer je uit een theorieboek, al dan niet in combinatie met een oefenboek en/of online proefexamen. Je kiest zelf een theorieboek waaruit je wilt leren. Bekende uitgevers van theorieboeken zijn Verjo, Lens en VekaBest Verkeersleermiddelen. Koop je een tweedehands theorieboek? Let er dan bij de aanschaf op dat het een recent exemplaar is. Verkeersregels zijn namelijk aan verandering onderhevig.

Daarnaast kun je een online cursus en theorielessen volgen bij een verkeersschool, bijvoorbeeld autotheorie in één dag. En op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden. Je kunt de autotheorie dus op verschillende manieren leren. De manier waarop je leert is helemaal aan jou.

Theorie auto

Wanneer je de theorie goed genoeg hebt geleerd, kun je het theorie-examen afleggen bij het CBR in Groningen. Dat mag al vanaf 16 jaar. Het examen duurt 30 minuten en bestaat uit 65 meerkeuzevragen met de onderwerpen gevaarherkenning, het gebruik van de weg, voorrang en voor laten gaan, bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres, veilig rijden met het voertuig, reageren in noodsituaties, verkeerstekens en aanwijzingen, verantwoorde verkeersdeelname, milieubewust rijden, wetgeving en voertuigkennis.

Je moet eerst het theorie-examen halen voordat je praktijkexamen mag doen, maar het is niet nodig om je auto theorie op zak te hebben voordat je rijlessen neemt. De rijinstructeur adviseert je graag een goed moment om je examen te doen. Je auto theorie-examen is anderhalf jaar geldig.

Waarom onze rijopleiding?

Persoonlijke aandacht en begeleiding staat bij ons voorop

Goede beoordeling

Leerlingen beoordelen
ons met een 9,2

Hoge slaagkans

Een bovengemiddeld hoog
slagingspercentage

Voor elk niveau

Ook voor rijangst, autisme,
ADHD en PDD-NOS

Waar wacht je nog op?

Persoonlijke aandacht en begeleiding staat bij ons voorop