Praktijkexamen auto
Van les naar praktijkexamen
Het halen van je rijbewijs bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. De praktijk is het autorijden zelf. In overleg met de rijinstructeur bepaal je hoeveel rijlessen je neemt voordat je praktijkexamen gaat doen. Dit aantal is per persoon verschillend. Het aantal lessen dat nodig is om je rijbewijs te halen, ligt volgens het CBR gemiddeld op 39. Voordat je je praktijkexamen gaat doen is het verplicht om je theorie-examen te hebben gehaald.
Voorbereiding
De rijlessen zijn je beste voorbereiding op het praktijkexamen. Je leert het meeste door zelf te doen. Uiteraard legt de rijinstructeur je tijdens het rijden ook dingen uit ter voorbereiding op het examen. Heb je een aantal rijlessen achter de rug en ben je binnenkort toe aan het examen? Dan kun je van tevoren een proefexamen doen in de vorm van een tussentijdse toets. Je weet dan precies wat je te wachten staat tijdens het praktijkexamen en kunt hiermee ook nog eens vrijstelling krijgen voor bijzondere verrichtingen.
Praktijkexamen auto
Het rijexamen leg je af via het CBR in Groningen en duurt 55 minuten. Een kwartier hiervan wordt gebruikt voor de introductie en het bespreken van de uitslag achteraf. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Hij of zij legt uit hoe het rijexamen in zijn werk gaat. Na controle van je identiteitsbewijs en theoriecertificaat overhandig je het formulier zelfreflectie. Daarop noteer je je sterke en minder sterke punten die na het examen zullen worden besproken.
Voordat het rijexamen daadwerkelijk begint, kan het zijn dat er nog een oogtest wordt gedaan. De examinator kan je vragen om vanaf circa 25 meter afstand een nummerbord van een geparkeerde auto op te lezen. Hierna loop je samen met de examinator naar de lesauto. Daar wordt gevraagd een aantal voorbereidingen en controlehandelingen uit te voeren, zoals het aanwijzen van vloeistoffen en het testen van de bandenspanning.
Dan is het tijd voor het daadwerkelijke praktijkexamen. Gemiddeld rijd je een half uur tot drie kwartier in de auto. Zo’n 10 tot 15 minuten daarvan rijd je zelfstandig, via navigatie of het aflezen van borden, naar een bepaalde bestemming. Ondertussen kijkt de examinator naar jouw beheersing van de auto, je kijkgedrag, het verlenen van voorrang en het rekening houden met andere weggebruikers. Je word beoordeeld op 7 examenonderdelen, waaronder het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het examen niet te zijn. Het gaat vooral om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Je moet laten zien dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kan nemen. Ben je klaar, dan rijd je weer terug naar het CBR en krijg je direct de uitslag te horen.
Faalangst rijexamen
Heb je last van faalangst? Dan kun je bij het CBR in Groningen een faalangst rijexamen doen. Het faalangstexamen is niet makkelijker dan een gewoon praktijkexamen. De eisen zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen, maar er is meer tijd om je op je gemak te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld een time-out aanvragen tijdens de rit als je (te) veel spanning op voelt komen. Ook is de examinator getraind in faalangst. Een faalangst rijexamen duurt 80 minuten inclusief de examenrit van 35 minuten. Heb je last van rijangst of faalangst? Dan kun je kiezen voor faalangst rijles bij onze rijschool.
Waarom onze rijopleiding?
Persoonlijke aandacht en begeleiding staat bij ons voorop
Ervaren
Onze instructeurs hebben samen ruim 50 jaar ervaring
Hoge slaagkans
Wij hebben een bovengemiddeld hoog slagingspercentage
Faalangst
Gespecialiseerd in begeleiden bij faalangst, autisme en ADHD